Skogsbruk med hjälp av spireablommor.                

sidan uppdaterad: 2002-11-11
back
  
Till modulerna behöver jag olika sorters träd, tidigare har jag bara haft tallar. Det blir lite enformigt. Jag köpte en ask granar på annonstorget, men lite lövträd skulle också behövas.

Råmaterialet kommer från en buske som finns som en liten del i en av våra häckar runt  tomten. Busken heter häckspirea (Spirea salicifolia). 
Det är förra årets skörd som nu skall bli till tre skogsdungar.

Bilden till vänster visar blomman i full prakt som den ser ut nu på sommaren.
Bilden till höger hur den ser ut lite senare på hösten när det är dags att "skörda".
  
 
Beroende på tofsens form kan man göra olika trädtyper. 
Med sax, och pincett formas trädet genom att man plockar bort "grenar" och jämnar ut stammen med skarp kniv vid grenfästena. De små bladen vid grenfästena plockas bort.

Till vänster ett par blivande aspar
Träden till höger skall bli tallar.

 

För att bevara mjukheten i träden lägger man dessa  under en natt i en blandning av 1/3 glycerin / glycerol och 2/3 vatten. Träden kramas därefter lätt ur och får rinna av och torka på t.ex tidningar  ett par dar. 
Sedan kan man lagra träden för att vid lämpligt tillfälle fortsätta arbetet.
Själv hade jag dock torkat tofsarna först och lagrat dessa i ett år och när jag tog fram dom var de stela och sköra.
Men det gick bra att köra glycerolbadet i efterskott också innan jag formade de olika träden.
 
Dags för målning av lövverket.
Färgspruta och så någon lämplig blandning av grönt beroende på trädtyp och vad man råkar ha hemma på lager.

Som synes längre ner blev det en salig blandning av färger denna gång.
 
Det är lite lurigt med färgerna  eftersom busken är rätt mörkt brun från början. Den färg man använder måste ha lite egen "kropp" d.v.s den får inte vara för transparant då blir färgen mörk och "död".

Till höger en blivande al med delvis grön stam.
 
Man behöver bara spruta för att lätt täcka den bruna tonen, för mycket färg tynger ner trädet och det ser inte bra ut heller. Som en "bonus" när man målat lövverket får man som synes även en delvis grön stam som sedan måste målas.
Men eftersom stammarna bör färgas för att likna sin förebild är det ett pilljobb som ändå måste göras.

Jag har använt konstnärsfärger av akryltyp och målat stammarna med liten fin pensel och grenarna med en ännu mindre pensel för att inte kladda på lövverket. Man målar naturligtvis bara de synliga delarna av stam och grenar och dessutom inte för långt ut på grenarna, där kan den gröna färgen vara kvar den smälter bra in i lövverket. 

 

Det färdiga resultatet


Aspar

Asparnas lövverk är målade med färg från Model master. (Acrylfärg i påse)
En blandning av Field green, Sand och White,samtliga matta.

Stammarna är först målade med Humbrol acryl grå 127 satin. Över detta ett tunnt  lager konstnärsfärg, Cyprisk Umbra med lite Ljusockra för att få den grågula tonen på stammen.
 
 
 
 


Björkar

 
Björkarnas lövverk är målade med en blandning av Tamiyas Flat green, en gnutta Humbrol acrylic 24 Yellow Matt och Model masters White. 

Stammarna är först målade med Humbrol acryl Vitt Matt. De grå och svarta fläckarna är gjorda med konstnärsfärg, Cyprisk Umbra och Vitt till de grå fälten som dominerar. Sedan finns ett fåtal rent svarta fläckar. 
 
 

 

 


Tallar

Tallarnas kronor målade målade jag först med Tamiyas J.N green som ser rätt ut  på ljust underlag men här blev det dock för mörkt. Denna färg sprutades sen lätt över med Flat green, det blev rätt bra med den mörkare färgen i botten.

Stammarna är målade med konstnärsfärg i en omgång, dock tonade uppifrån och ned. Upptill Ljusockra med en gnutta Järnoxidrött. Under nedersta grenen dominerar den röda färgen för att längst ned avslutas med Obränd umbra.
Spireans stam har från början en väldigt bra ton som det är bra att utgå ifrån. 

 

Mera inspiration kan hämtas bl.a i Bengt Lindgrens artikel i boken om Ekenholmsbanan från Stockholms Modelljärnvägklubb. Där har de modellerat träd H0-skalan, mina är i N-skala men tekniken är den samma och träd finns ju i olika storlekar.

sidan uppdaterad: 2002-11-11