Bakgrunder

sidan uppdaterad:  2008-08-27

Back

För mig är bakgrunden en viktig del i att skapa en helhet på de smala hyllbanorna. Den skall finnas där för att antyda det omgivande landskapet utan att vara alltför dominerande. Jag har försökt att göra ett förenklat men typiskt landskap från trakten.

Det är viktigt att hålla bakgrunden enkel och att helst hålla objekten på den utan direkt kontakt med landskapet på anläggningen, för att undvika perspektiv som ser konstiga ut om man betraktar banan från olika håll. Träd, åkrar och ängar är tacksamma, hus och vägar blir ofta skeva om man tittar från olika vinklar.

Jag har av gammal vana använt oljefärg för att måla bakgrunderna, jag tycker om färgens egenskaper, torkar långsamt, kan läggas på både täckande och laserande. Terpentindoften, tja nyttigare finns väl men den hör till.
 

   
Först har jag grundat med vanlig vit grundfärg som jag sedan täckt med ett lager vit oljefärg.
När denna torkat har jag tonat överdelen på himlen med coelinerblått.
Innan jag börjat måla har jag gjort skisser på papper som jag sedan överfört genom att först gnugga ritkol på baksidan av pappret sedan kalkera helt lätt med en penna.
 
   
Nästa steg är att måla de avlägsna delarna med ganska blek färg,
den avlägsna skogen väldigt summariskt, skogsdungarna med lite mer antydda former. När färgen är torr lägger man över ett tunt lager vitt för att få fram ljusperspektivet så att skogen ser avlägsen ut
. Den vita färgen bör vara bruten med lite blått för de delar som ligger allra längst bort.
   
Avslutningsvis målas de närmaste buskarna och träden.

De färger jag normalt använder är vitt, ljusockra samt grön och obränd umbra till de gröna partierna.

   
Här är bakgrunden till en modul där odlingslandskapet över går i en bergig gran- och tallskog.