Beställningsjobb 

 Tomta gård - fristående diorama i skala 1:160          

2013-12-21

 
I mitten november 2012 fick jag en förfrågan om jag kunde bygga en modell av en gård här i Skultunatrakten som julklapp.
Med fem veckor kvar till julafton funderade jag på hur jag skulle svara att det nog var lite ont om tid.

Men den här kunden hade oväntat lång framförhållning, det var först till följande jul som det var aktuellt, puhh.
Kunden och hennes sambo hade av en slump hittat mina modelljärnvägssidor när de sökte runt på "Skultuna" på nätet och då fått en idé.
Skulle det vara möjligt att kunna beställa en modell av hennes fädernesgård som present till sina föräldrar som bor kvar på gården?

Det visade sig att hon hade varit klasskamrat med min äldste grabb fram till mellanstadiet så det var väl därför dom vågade sig på att fråga
Jag kom ihåg henne sedan den tiden och det var väl också, förutom den goda framförhållningen, orsaken till att jag nappade på idén.

Vi bollade lite ideér och kom fram till att vi skulle begränsa modellen till området kring mangårdsbyggnaden och bygga ett diorama i skala 1:160.
Det var första gången jag skulle göra ett beställningsbygge av den här sorten och det var lite svårt att uppskatta hur mycket jobb det skulle innebära. (När man bygger egna modeller håller man inte så noga koll på tiden för det behöver man ju inte)

Men, i december 2013, ett drygt år senare stod dioramat klart för överlämning och jag hade lagt ned c:a 70 arbetstimmar på modellen.
Det var "lite" mer än vad jag i förväg hade uppskattat tiden till ;-)

   

Tomta gård
Sommaren 2013

Uppfarten
som den blev i modell

Dioramat mäter 35*40 cm och är byggt i skala 1:160
   

 

 
Ett par översiktsbilder på dioramat från söder och väster.


 

Den grusbelagda uppfarten med prydliga rabatter
ger en fin inramning åt mangårdsbyggnaden
 

 
Baksidan mot söder är lite mer lummig
 

 
Herrskapet själva i samtal vid rundeln framför entrén